Известие

Collapse
No announcement yet.

Подгряване на антифриза чрез ЕРГ–то (jtd)

Collapse
X

• Filter
  • време
  • Show
Clear All
new posts

• Подгряване на антифриза чрез ЕРГ–то (jtd)

От както имам колата (ще стана вече две години) има едно нещо дето основно не ме кефи в тази кола и не можах да си дам мира докато поне не опитам да го коригирам . Именно проблема с бавното загряване . Проблем особено изразен зимата ….. Работата ми е сравнително доста близо (за София) от нас и зимата при само някви – 5 след 10 мин работа наместо и последвали изминати 3 км едва удря 50 градуса, преди да я изгася …. Докато дойде топлото и вече съм стигнал . Мъкаааа .Мислих какви ли не варианти някой доста екстравагантни ,но след всичките изпъкнаха три …..
    Първи – Монтаж на подгревни свещи на антифриза Най лесен ,сигурен и евтин начин …..
    Втори - Мини котле на газ със бутилка 1 л в багажника и автоматика която да може да го пали преди да е стартиран двигателя и по този начин да няма студен старт зимата .
    Доста сложен и скъп вариант , а липсата на място под капака ме отказа от него тотално !
    Трети - тръбен топлообменик, който да използва отпадната топлина на мотора, в случая от ЕРГ клапана ,на който отдавна му извадих буксата да не отваря ! Нещо средно като сложност на изпълнение между горните два варианта .
    Именно затова избрах и него .
    Та след няколко бързи скици , сметки и огледи на мястото под предният капак вече добих ясна представа какво ме чака . Като конструкция топлообменика ще е пламъчно- тръбен ( Пояснение : Пламъка или в случая дима е във тръбите ,а около тях е пълно с вода. Другия вариант е водо- тръбен ,при тях водата се върти в тръбичките ,а около тях газовете . )Варианта който съм избрал е с по-високо КПД и от техническа гледна точка по лесно ще изолирам цилиндър с температура 60 - 90 гр ,отколкото такъв с 200 -300 и нагоре гр… Другата причина е ,че самият пакет вътре ще е изработен от мен ,с цел по добър топло-обмен и не искам да натоварвам топлинно заварки с меднофосворен припой .
    Ето една примерна скица направена набързо на пейнта .
    Вече съм почнал изработването на самият топрооменик и утре ще пусна няколко снимки във все още начална фаза .
    На хартия всичко е измислено ! На практика ще видим какво ще стане …. Ще пускам снимки и ъпове при всеки етап от изработката и монтажа на ”бойлера „
    Attached Files
    Last edited by tonov; d.m.y г., 20:31.
    156 sportvagon 1.9jtd

Ако си евро3 си го имаш нещо подобно, макар и с по-малка площ.
    Ама голям ефект от него няма, по-скоро дефект...
    Sprint-ex./155 2.0 16v. x2-ex./145QV-еx./156 2.0-ex./ GTV2.0 -ex./166 2.0-ех./147jtd-ex./156SW 2.4jtd-ex./146jtd-ex.
    Alfa 147jtd/Alfa 147 Selespeed

Comment

Първоначално публикувано от Ilko Ivanov Покажи съобщение
      Ако си евро3 си го имаш нещо подобно, макар и с по-малка площ.
      Ама голям ефект от него няма, по-скоро дефект...
      Нямаш ефект защото при него целта е да охлади изгорелите газове, то така се предава и тяхната топлина към охладителната течност. Обаче идва и другото нещо, няма достатъчно газове за да се загрява течността.
      Аз така или иначе съм затапил ЕГР-а след като си почистих смукателният колектор. Сега съм решил тръбата от ЕГР-а да я закарам след катализатора или да я пусна хвърчаща някъде под колата.
      Слагам си един ключ с който да отварям ЕГР-а на 100% и така докато не позагрее двигателя. Ако има ефект от това цялото нещо ще го направя малко по модерно, управлението ще е изцяло електронно.

Comment

Първоначално публикувано от chavetoo Покажи съобщение
        Нямаш ефект защото при него целта е да охлади изгорелите газове, то така се предава и тяхната топлина към охладителната течност. Обаче идва и другото нещо, няма достатъчно газове за да се загрява течността.
        Аз така или иначе съм затапил ЕГР-а след като си почистих смукателният колектор. Сега съм решил тръбата от ЕГР-а да я закарам след катализатора или да я пусна хвърчаща някъде под колата.
        Слагам си един ключ с който да отварям ЕГР-а на 100% и така докато не позагрее двигателя. Ако има ефект от това цялото нещо ще го направя малко по модерно, управлението ще е изцяло електронно.
        Може въпроса ми да прозвучи малко тъпо ,ама какъв ще е ефекта ,ако част от изгорелите газове ги пуснеш през ерг -то , вместо да си излизат през ауспуха .... Освен ,че правиш бай-пас на турбото като му зимаш от "потока" друго не се сещам .

Не съм евро три ,105 к.с. съм и нямам такава джиджавка под капака . Като запаля колата студена, само след 1 мин. работа на празен ход генерацията покрай ерг-то почва да ти припарва като я пипнес с ръка, след турбото иначе си е лед и след 15 мин работа на празен ход . Не смятам , че тази топлина няма да се одрази положително на подгряването на 5 - 6 литра течност !
        156 sportvagon 1.9jtd

Comment

Ами частта от изгорелите газове минава през топлообменика, след това газовете влизат в ЕГР-клапана и от там отиват в атмосферата. По този начин една част от изгорелите газовете ще загряват течността, така докато не се достигне например 70*С на охладителната течност.

Comment

Ами частта от изгорелите газове минава през топлообменика, след това газовете влизат в ЕГР-клапана и от там отиват в атмосферата. По този начин една част от изгорелите газовете ще загряват течността, така докато не се достигне например 70*С на охладителната течност.

Ам, че то мойта идея е същата .От предишният пост те разбрах ,че просто ги пускаш да си излизат по една тръба и правиш втори ауспух, без топло-обменик .
            156 sportvagon 1.9jtd

Comment

След доста сръткаво рязане , мерене и пробиване се получи ей туй. Утре ще го затворя от двата края и ще му направя един бърз тест за плътност, като го надуя с азот на 2 - 3 атм.
              Attached Files
              156 sportvagon 1.9jtd

Comment

И мен ме мъчи това с тегавото загряване зимата....и аз съм Евро3 и не съм забелязал някакви подгряваници на антифриза....ще чакаме резултати и после направо почваме с поръчките
                156SW JTD 20V Distinctive - Injected with a poison

OEM & Ventura Garage
                http://clubalfaromeo.com/forum/showthread.php?p=1111314 -как аз бях измамен от Аrti156SW

Comment

Колега през кое какво ще минава. През тръбите изгорелите газове или охладителната течност.

Comment

Колега през кое какво ще минава. През тръбите изгорелите газове или охладителната течност.
                    В първият пост съм обяснил през кое ,какво ще минава .... даже съм обяснил защо съм избрал този вариант .

През тръбите ще минават изгорелите газове ,а около тях ще е водата

Поздрави
                    156 sportvagon 1.9jtd

Comment

Нещо не те разбрах за топлообмена...
                      Ама все тая.
                      Щом ви се спортува на тая тема - дерзайте.

На повечето нови дизели, бавното загряване не могат да го преборят и използват подгревни свещи на малкия кръг на парното и подгряване на въздуха към купето.
                      Sprint-ex./155 2.0 16v. x2-ex./145QV-еx./156 2.0-ex./ GTV2.0 -ex./166 2.0-ех./147jtd-ex./156SW 2.4jtd-ex./146jtd-ex.
                      Alfa 147jtd/Alfa 147 Selespeed

Comment

Първоначално публикувано от Ilko Ivanov Покажи съобщение
                        Нещо не те разбрах за топлообмена...
                        Ама все тая.
                        Щом ви се спортува на тая тема - дерзайте.

На повечето нови дизели, бавното загряване не могат да го преборят и използват подгревни свещи на малкия кръг на парното и подгряване на въздуха към купето.
                        Точно така,просто комън рейл системата,използва докрай топлината за горенето в цилндрите,даже италианките като ги оставиш на място те изстиват.За мен всякакви такива експерименти са с много малък ефект,и сравнително големи и средства за направата им.Аз незнам дали 159-ката има някакъв подгрев,най-вероятно няма,но зимата си загрява сравнително бързо,пък и в тези наще убави непочистени софииски малки улици,3 пъти като повърти гуми и колата вече е згряла
                        Fiat Idea 05" 1.9 Mjet N tuning
                        Lancia Ypsilon 00" 1.2 Elefantino blu
                        Piaggio Liberty 05" 50cc 2T

Alfa 33 1.7 16v SW-ex,Alfa 145 1.6 Boxer-ex,Alfa 146 TI-ex,Alfa 159 1.9 JTDm SW-ex

Comment

КР може да използва доста, но топлина си излиза от гърнетата, нищо не пречи тази топлина да се улови и да се използва за по бързото загряване. Също така не мисля, че това е нещо много скъпо като изработка и монтаж. Още повече, че при ЕВРО3 си има топлообменик и само трябва газовете да се отклонят след него.

Comment

Ей го ауспуха , направих му тест за плътност на 4 атм.
                            Държи да го ева . Утре се надявам да продължа с кожуха му (водосъдържателя) .
                            Attached Files
                            156 sportvagon 1.9jtd

Comment

Вече придобива вид .
                              Attached Files
                              156 sportvagon 1.9jtd

Comment

Working...
                              X